Omgeving

Visvijver | Speeltuin | Zwemmen in Lac du Sidialles | Wandelen & Klimmen | Kastelen & Musea | Zomeractiviteiten & Concerten| Markten & Brocantes | Vulkanen | Spa |  Watervallen | Golven | Linken

Preveranges | In het dorp, 750 meter van de boerderij, zijn twee kruideniers waar ook vers brood te koop is, een apotheek, een bank met pinautomaat en een huisarts. De omgeving is niet toeristisch, wel zijn er genoeg activiteiten en bezienswaardigheden. Onder aan de heuvel van La vie Calme, op 5 min. lopen, is een visvijver met een speeltuintje voor de allerkleinsten.

Boussac

Het kasteel van Boussac

In Boussac (10 min. met de auto) vindt u een grote supermarkt. Het Château de Boussac (12,4 km) is indrukwekkend op zijn rotsachtige rots uit de Creuse-vallei en heeft een bewogen geschiedenis. Gebouwd in de 12e eeuw, verwoest tijdens de Honderdjarige Oorlog, herbouwd, vervolgens verfraaid.

Frankrijk is een land met enorm veel kastelen. iets verder weg het Château d’Ainay le vieil (42,3 km) en het Château de Meillant (48,8 km). Er zijn uiteraard nog meer prachtige kastelen te bezichtigen; vraag ons naar de mogelijkheden

Natuur & omgeving | De streek waar het natuurhuis bevindt, is voor natuurliefhebbers een heerlijk oord. De omgeving is rustig en landelijk. Je kunt er prachtige wandel- of fietstochten maken. Er zijn oude kerkjes en kerken, waaronder de kathedraal van Bourges, een van de mooiste kathedralen van Frankrijk. Er zijn oude stadjes en dorpen en bijzondere tuinen die een bezichtiging waard zijn.

Lac du Sidiailles

Zwemmen in het Lac du Sidialles | Op ongeveer 10 minuten rijden met de auto bevindt zich in de vallei het Lac de Sidiailles, een prachtig gelegen stuwmeer waar je kunt zwemmen, met een heerlijk strandje en ligweide . Voor de kinderen zijn er diverse speeltoestellen. Je kunt er ook kanoën en er zijn waterfietsen te huur, en er is een klimparcours door de bomen waar je met kabels van boom tot boom kunt glijden inclusief een parcourtje dat geschikt is voor de allerkleinsten (klimmen is tegen betaling, op drukke dagen is reserveren verstandig) of een mooie wandeltocht om het meer heen maken (16,7 km, ± 5 uur).

Kastelen & Musea

Culan
Het kasteel van Culan
georges Sand
Het kasteel van Georges Sand in Nohant-Vic

Kasteel van Culan
In de omgeving zijn veel bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Culan (17,5 km) met een roofvogelshow en museum. Dit kasteel ligt op een rotsuitsteeksel boven de kloof van de Arnon. Deze feodale burcht is voorzien van torens, die met hout bekleed zijn. Aan de voet van het kasteel van Culan kan men in een middeleeuwse tuin en een rozentuin heerlijk flaneren.

Klooster Prieuré d’Orsan

Klooster Prieuré d’Orsan
Op een half uur rijden ligt de Prieuré d’Orsan, een oud klooster met  hele mooie tuinen die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn. 

Château d’Ainay le vieil

Het Château d’Ainay le vieil (42,3 km) is gebouwd in de veertiende eeuw. In het Renaissance-gedeelte van het kasteel zijn enkele prachtig ingerichte kamers te bewonderen. Verder zijn er mooie eeuwenoude vensters, fresco’s en beeldhouwwerk. De tuinen zijn daarnaast ook de moeite waard. 

Kasteel George Sand
Op ruim een half uur rijden bevindt zich het  kasteel van de beroemde schrijfster Georges Sand in Nohant-Vic, die dit de mooiste streek van Frankrijk noemde. Het kasteel van Nohant, gelegen in het charmante dorp Nohant, in de gemeente , is de plaats waar George Sand, de bekende auteur van het boek “La Mare au diable”, haar jeugd en verschillende sleutelmomenten in haar leven doorbracht. Een bezoek aan dit 18e-eeuws gebouw, doordrongen van herinneringen van de familie Dupin, toont in een intieme sfeer de salon en de eetkamer waar beroemde kunstenaars zoals Balzac, Chopin, Delacroix, Flaubert en ook Liszt uitgenodigd werden. Men kan er het meubilair, voorwerpen en familiesouvenirs maar ook een expositie met marionetten bewonderen. Rond het kasteel zal het aangename park van zes hectare, geklasseerd als Opmerkelijke Tuin, u weten te bekoren met zijn rozentuin, zijn boomgaard weide, zijn bloementuin, zijn groentetuin en zijn park met bomen. Dicht bij de tuin, op de familiebegraafplaats, ligt het graf van George Sand. Elk jaar, tijdens de maanden juni en juli, ontvangt het domein het festival van Nohant (George Sand), een belangrijk muziekevenement gewijd aan de romantiekperiode.

Château de Meillant (48,8 km)Château de Meillant Prachtig ingericht chateau wat nog bewoond wordt.
Mooie gedecoreerde kamers.
Het park rondom is mooi te bewandelen en verder is er een oud koetshuis met antieke auto’s en rijtuigen.

Kasteel concerten
Elk jaar, tijdens de maanden juni en juli, ontvangt het domein het festival van Nohant (George Sand), een belangrijk muziekevenement gewijd aan de romantiekperiode.

 

 

 

 

 

Adres Huis George Sand:
2 place Sainte-Anne, 36400 Nohant-Vic, Frankrijk

kerk Boussac
Klassiek concert in het kerkje van Boussac

Concerten | Op diverse locaties zijn in de zomer (klassieke) concerten te beluisteren. Check hiervoor de plaatselijke VVV.
VVV Boussac Place de l’Hotel de Ville 23600 Boussac.

Evenementen Culan 

Klassieke muziek Culan 

Voorbeeld(opent in een nieuwe tab)

Bourges

De Kathedraal van Bourges

Bourges | De stad Bourges ligt in het midden van Frankrijk en is de hoofdstad van het departement Cher. De stad wordt ook gezien als de Ville d’Art et d’Histoire. Daarnaast staat de stad op de Unesco werelderfgoed lijst, dankzij zijn kathedraal Saint-Étienne de Bourges. Midden in de 15e eeuw heeft Bourges een korte periode als hoofdstad van Frankrijk gediend. In Bourges staan nog vele renaissancehuizen in een oude wijk. De stad biedt ook verschillende musea die je kunt bezoeken. Daarnaast zijn er verschillende restaurantjes in Bourges waar je lekker kan eten.

Markten | Op donderdagmorgen is er een grote markt in Boussac.
Vrijdag: markt in Chateaumeillant, op zaterdag: markt in La Châtre.
Verder zijn er in de buurt vele broccantes, vide greniers en boerenmarkten met producten uit de streek. In de omgeving zijn gezellige restaurantjes.

Klimmen | Op een half uurtje rijden vindt u Les Pierres Jaumâtres, een verzameling rotsen en keien op een berg die daar waarschijnlijk in de ijstijd beland zijn. Een bezoekje aan Les Pierres Jaumâtres is absoluut de moeite waard. Kinderen, en zeker ook volwassenen, kunnen hier na een kleine wandeling naar hartenlust klimmen en klauteren over deze reuzen van blokken.

Les Pierres Jaumatres

Eenmaal bovenop de blokken aangekomen word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht over het uitgestrekte landschap er is een restaurant boven op de berg. Er is ook hier een Parcours Aventure, een klimpark door het bos met kabelbanen die van boom naar boom gaan voor volwassenen en oudere kinderen, een lasergame, en een springkasteel en trampolines voor wat jongere kinderen.

.
Golven
Vanaf Preveranges: 33.5 km
GOLF CLUB DU VAL DE CHER


Op enige afstand:
Aubusson is een leuk stadje, dat in traditie tapijtwerk maakt. De laatste 50 jaar is de kunst nieuw leven ingeblazen en vele opvallende moderne werken worden nu gemaakt met oude methodes. U kunt zeker een dag  wandelend doorbrengen in dit stadje met zijn musea en winkel

Bos van Orleans / Forêt d’Orléans Het bos beslaat 50 000 hectare. Er groeien talloze bomen, zowel loofbomen als naaldbomen.

Forêt d'Orléans
Forêt d’Orléans

Het grootst in aantal zijn de Engelse eiken, maar er zijn ook Grove dennen, Corsicaanse dennen en andere mammoetbomen. Het is overigens niet ongebruikelijk om bomen van één, twee of driehonderd jaar oud tegen te komen, bijvoorbeeld de bomen op het kruispunt des Domaines, die wel 2000 jaar oud kunnen worden. Als u geen geluid maakt kunt u ook de hoofdbewoners van het bos zien, edelherten, herten en reeën die in roedels door het bos struinen. 

Serieuzere wandel- en klimtochten | Op twee uur rijden is het Massif Central (Puy-de-Dôme) waar u terecht kunt voor de wat serieuzere wandel- en klimtochten. In de winter kunt u hier skiën.

Chaudes-Aigues, Cantal | Warmwaterbronnen
In de Auvergne, land van de vulkanen, vind je vele tientallen warmwaterbronnen. Een bekende bevindt zich bij Chaudes-Aigues. Hier is een van de warmste bronnen van Europa, met water van maar liefst 82 graden. In vroeger tijden werd het gebruikt om de was in te doen, de bron voedt een zogenaamd lavoir middenin het dorp. In het thermale centrum Caleden in het dorp kun je uitgebreid badderen in het warme water.

Watervallen | De watervallen zijn mooi om te zien! De rissignot is kleiner dan queurileuh. Je kan zelf kiezen welke je het eerst bekijkt. Mooie omgeving met prachtige watervallen. De tocht ernaartoe is goed te doen. Het is nog geen 2km, in de schaduw, lopen vanaf begraafplaats. Er is geen bewegwijzering vanaf centrum ernaartoe. Typ het volgende adres in en je komt bij de begraafplaats uit: Route de Prends Toi Garde 47, mont-dore.

Spa en wellness in Le Mont-Dore | Source chaude Croizat Spa en wellness in Le Mont-Dore
Aan de voet van de Puy de Sancy vind je het kuuroord en wintersportdorp Le Mont-Dore. Ook hier wordt al sinds de Romeinse tijd gekuurd in de warmwaterbronnen. Van de dertien bronnen in het gebied worden er acht geëxploiteerd, het water varieert van 38 tot 44 graden. In de vrije natuur vind je verder de sources chaudes de Croizat en Félix, die vroeger uitgebaat werden maar nu in verval zijn geraakt.

Linken & Adressen:
– Website VVV (departement De Cher) https://www.france-voyage.com/frankrijk-gids/cher-departement.htm
– Website Boussac (departement de Creuze) https://www.tourisme-creuse.com/creuse-confluence/agenda/tout-lagenda/
– Website Klassieke muziek in de Cher: https://www.la-grange-aux-pianos.com/
– Website van het departement de Cher met overzicht van activiteiten( de Berry) https://www.berryprovince.com/
– VVV Boussac: HOLLE CONFLUENTIE TOERISME:
Place de l’Hotel de Ville 23600 Boussac
Website: http://www.creuseconfluencetourisme.com
Tel: 05 55 65 05 95
E-mail: information@creuseconfluencetourisme.com
Openingstijden: dinsdag tot zaterdag van 9u tot 12u en van 14.00 – 17.30
uur In juli en augustus open op dinsdag van 14.00 uur tot 18.00 uur en woensdag tot zaterdag van 9.30 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur Zon- en feestdagen van 9.30 uur tot 12.30 uur . Gratis wifi.
De mooiste dorpen in Frankrijk : https://www.dorpenfrankrijk.nl/auvergne/lavaudieu-romaanse-bouwkunst-in-de-auvergne/

Share this: